Trött på julskinka och att den smakar samma sak år efter år? Då finns en mängd nya, roliga griljeringar du kan testa i stället för den gamla vanliga med ströbröd och senap. Här berättar vi hur du kan pigga upp din julskinka i år.
Visst är gamla traditioner härliga, men att bjuda in nya smaker på julbordet kan också vara uppfriskande. Hur skulle en asiatiskt julskinka, eller en med pepparkakor till exempel smaka? Det är nästan för spännande för att inte ta reda på.
Julskinka med nya smaker
Visst kan den traditionella griljeringen med senap vara god, men många vill även prova något nytt. Här hittar du mängder av recept julskinka och griljering. Vad sägs om en skinka med ett härligt, grönt örttäcke, eller en skinka med apelsin och nejlika? Väljer du att griljera skinkan på ett nytt sätt kan du också lyfta den med dina favoritsmaker. Gillar du asiatiska smaker kan en glaze med honung, ingefära, soja och vitlök vara god på skinkan. Här hittar du även en riktigt julig griljering med pepparkakor. Det är även fint att dekorera skinkan på olika sätt. Stick till exempel ned nejlikor i den eller skär ett vackert rutmönster i svålen.
Goda tillbehör till skinkan
Skinka brukar traditionellt serveras med senap, äppelmos och rödkål, men nya smaker kan kräva nya tillbehör. Vad sägs om den här varianten där rödkål och äpple kombineras med tunnskurna skivor av skinka? Vill du servera skinkan som ensamrätt? Då kan det vara gott att göra en härlig potatissallad med en vinägrett av senap och örter att servera till. Är du ute efter något extra spännande? Prova då julskinka gjord på vildsvin som omväxling. I andra fall väljer du med fördel en ekologisk skinka. Då vet du att grisen som köttet kommer ifrån har haft det bra och att köttet inte innehåller antibiotika, något som annars är vanligt. Det går nästan att garantera att en skinka från en ekologisk gris smakar bättre än en skinka som inte kommer från en ekologisk gård.